Ι. Φωτήλας: «Ανάγκη επιπλέον ενεργειών ώστε να αποκατασταθεί η διέλευση προς την Κάτω Ζαχλωρού»

Στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων ώστε να ανοίξει άμεσα ο δρόμος προς την Κάτω Ζαχλωρού και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών ο βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Μεγάλες ζημιές προκάλεσε στο δρόμο προς την τοπική κοινότητα Κάτω Ζαχλωρούς του Δήμου Καλαβρύτων, η κατολίσθηση που συνέβη στις 19.04.2019.
Συγκεκριμένα, η επικίνδυνη κατολίσθηση με καταπτώσεις μεγάλων βράχων -ένα φαινόμενο, που κατά τους ειδικούς, είναι σε εξέλιξη- ανάγκασε τους αρμόδιους -για λόγους προστασίας των διερχομένων- να διακόψει την κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων από το δρόμο αυτό καθώς και την κυκλοφορία του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, αφού οι γραμμές του ευρίσκονται ακριβώς κάτω από την κατολίσθηση.
Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση των παραπάνω κατολισθητικών φαινομένων και καθιζήσεων, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3186/23.04.2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε η περιοχή τη τοπικής κοινότητας Κάτω Ζαχλωρούς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Ο Δήμος άμεσα προέβη στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και ανέθεσε την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:
1. Τις εργασίες απομάκρυνσης – καθαίρεσης ετοιμόρροπων, επικίνδυνων βράχων, στο δρόμο προς την Κάτω Ζαχλωρού
2. Τις εργασίες απομάκρυνσης υλικών επικίνδυνης κατολίσθησης, στο δρόμο προς την Κάτω Ζαχλωρού.
Στα πλαίσια των ανωτέρω αναθέσεων, εκτέλεσης εργασιών, έγινε μερική καθαίρεση – απομάκρυνση των ετοιμόρροπων επικίνδυνων βράχων, καθώς και απομάκρυνση των υλικών της κατολίσθησης.
Παρόλα αυτά ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ήδη επισημάνει με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3048/23.04.2019 έγγραφό του ότι:
-Το μέγεθος της φυσικής καταστροφής – επικίνδυνης κατολίσθησης αυτής ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου, που δεν διαθέτει επαρκή Τεχνική Υπηρεσία, με ειδικούς επιστήμονες, γεωλόγους, κ.λ.π.
– Η μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή και η διακοπή κυκλοφορίας του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τεράστια οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις και γενικότερα στην τοπική οικονομία των Καλαβρύτων .
– Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τη φυσική αυτή καταστροφή.
Για το λόγο αυτό ζήτησε την άμεση παρέμβαση και συνδρομή της πολιτείας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το σύνολο των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς Υπουργείων προκειμένου να ανοίξει άμεσα ο δρόμος προς την Κάτω Ζαχλωρού και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου;
2. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να αποκατασταθεί η διέλευση προς την Κάτω Ζαχλωρού;