Αύριο η ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου για τις λοιμώξεις και την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών

Αύριο η ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου για τις λοιμώξεις και την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών

Μία ιδιαίτερα σημαντική ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, το πρωί της Κυριακής (31/3, 11.00) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», αναφορικά με τις λοιμώξεις και την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά κάθε πολίτη και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου κάνουν ανοιχτό κάλεσμα για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

  • Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακώνκαι όχι ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. 
  • Η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί σε μειωμένη δραστικότητα αυτών, ειδικότερα όταν χορηγούνται άσκοπα (ανάπτυξη μηχανισμών «αντοχής» από τα παθογόνα).
  • Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και σε λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια.
  • Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά καθιστά δυσχερή την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά βακτήρια και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σήμερα.
  • Κοινό και Επαγγελματίες Υγείας πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της αντοχής.
  • Στο κρυολόγημα, στις ιώσεις και στη γρίπη η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.