Απ. Κατσιφάρας: «Αλλάζουμε την εικόνα των πόλεων σ’ όλη την Περιφέρεια»

Απ. Κατσιφάρας: «Αλλάζουμε την εικόνα των πόλεων σ’ όλη την Περιφέρεια»

Η εικόνα των πόλεων της Δυτικής Ελλάδος, η λειτουργικότητα τους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και του φυσικού κάλλους ήταν στοιχεία που καθόρισαν την πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τις αστικές αναπλάσεις μέσα στο 2018.
Τα έργα ανάπλασης έχουν πολύπλευρη συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες. Ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, συντείνουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τονώνουν την τουριστική δυναμική αστικών κέντρων στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία.
Μια συνοπτική παρουσίαση των 17 έργων αστικών αναπλάσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος -που ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν μέσα στο 2018- έγινε κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής. Πεζοδρομήσεις, χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, περιπατητικές διαδρομές, σύγχρονα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και φωτιστικά σώματα, αναδείξεις μνημείων, κατασκευές δικτύων ομβρίων υδάτων, ποδηλατικές διαδρομές, είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που έγιναν ή δρομολογούνται σε συνολικά 16 πόλεις της Περιφέρειας.

Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας: Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου (ανάπλαση διαύλου πόλης και Βυρώνειο Πάρκο, με προϋπολογισμό 2,83 εκατομμύρια ευρώ), Αγρινίου (διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, με προϋπολογισμό 2,84 εκατομμύρια ευρώ), νότιο τμήμα Αιτωλικού (2,4 εκατομμύρια ευρώ), ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αστακού (1,36 εκατομμύρια ευρώ), αστικές αναβαθμίσεις Θέρμου (590.000 ευρώ) και ανάπλαση Παλαίρου (696.000 ευρώ).
Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας:,Στο εμπορικό κέντρο Αιγίου (3,2 εκατομμύρια ευρώ), στη Χαλανδρίτσα (διαμόρφωση ιστορικού κέντρου, 1,1 εκατομμύρια ευρώ), στην Κλειτορία (ανάπλαση κεντρικού ιστού, 661.000 ευρώ).
Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας: Στο ιστορικό κέντρο Πύργου (2,6 εκατομμύρια ευρώ), στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο Αμαλιάδος (2,3 εκατομμύρια ευρώ), σε Λεχαινά και Βάρδα (1,7 εκατομμύρια ευρώ), στην Ανδραβίδα (ανάπλαση της εισόδου της πόλης, 920.000 ευρώ), στο Τραγανό (2 εκατομμύρια ευρώ), στο Βαρθολομιό (1,1, εκατομμύρια ευρώ), στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (535.000 ευρώ).

  • Το σύνολο των έργων εντάχθηκε, χρηματοδοτήθηκε ή έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Κάθε αστική ανάπλαση δεν περιορίζεται στο έργο αυτό καθαυτό αλλά ενεργοποιεί κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις, θέτει σε κίνηση λειτουργίες που έχουν πολλαπλάσια οφέλη στην ποιότητα ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αισθητική αναβάθμιση και την καλύτερη λειτουργία των πόλεων αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αναφορικά με τα έργα αστικών αναπλάσεων.

«Αλλάζουμε την εικόνα των πόλεων, ενεργοποιήσαμε πόρους προερχόμενους από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, περιλάβαμε ζώνες σε αστικά κέντρα που ήσαν υποβαθμισμένες και μέσα απ’ τις αστικές αναπλάσεις ξαναδίνουμε πνοή, ελεύθερους χώρους και οξυγόνο σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σ’ όλη την Περιφέρεια», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.