Ανακοίνωση της «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» για την διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Ανακοίνωση της «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» για την διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Από την Δημοτική Παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Αιγείρας:
Εκδικάστηκε την Πέμπτη 21 Μάρτη στο Πρωτοδικείο Αιγίου, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει περισσότεροι από 200 κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας. Από τη διαδικασία εκδίκασης, έγινε ξεκάθαρο ότι νυν και προηγούμενες δημοτικές αρχές ευθύνονται για το τεράστιο αδιέξοδο που δημιούργησαν στο μέγα ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και σήμερα ο δήμος Αιγιάλειας βρίσκεται παντελώς απροετοίμαστος και το κυριότερο χωρίς βασική υποδομή. Για την αποκομιδή των απορριμμάτων του ο δήμος μας πρέπει να καταφεύγει στη φιλοξενία άλλων δήμων.

Η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο επέδειξε αδιαφορία στο τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την παράνομη και κάκιστη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά προσπάθησε με αυταρχικές μεθόδους να χτυπήσει τον άξιο θαυμασμού αγώνα των κατοίκων, που παλεύουν για την διαφύλαξη της υγείας τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, η δημοτική αρχή είχε έγκαιρα ενημερωθεί από την εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα, για τους μεγάλου κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία εν όψει του χειμώνα -που ήταν ιδιαίτερα σκληρός- προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένες εργασίες περιορισμού του ρύπου. Οι αρμόδιοι όχι μόνο αδιαφόρησαν παντελώς να τα πραγματοποιήσουν, αλλά ούτε καν φρόντισαν να ανανεώσουν τη σύμβασή του μηχανήματος της αντίστροφης ώσμωσης ώστε να μην τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα τα δηλητηριώδη υγρά να καταλήγουν στη θάλασσα. Τις ίδιες ευθύνες έχουν και όλοι εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που σήμερα διεκδικούν τον δήμο ενώ τόσα χρόνια δεν είχαν ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα.
Αποκαλύφθηκαν επίσης οι ευθύνες της περιφέρειας που σε αγαστή συνέργεια με την κυβέρνηση, αρκούνται να παρακολουθούν το δράμα χωρίς να παρεμβαίνουν αποφασιστικά όπως έχουν αρμοδιότητα για να κλείσει οριστικά ένα τέτοιο ρυπογόνο έργο. Δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια του προβλήματος ή των υπαρκτών κινδύνων αφού ο πολύμηνος αγώνας των κατοίκων είχε καταστήσει σαφή τα προβλήματα στους πάντες.
Η δημοτική παράταξη «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» είναι η μόνη που έχει ασχοληθεί με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο αναζητώντας σύγχρονη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο ακανθώδες πρόβλημα που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές μας κληρονόμησαν. Σαν παράταξη επεξεργαστήκαμε πρόταση λαμβάνοντας υπόψη γνώμες ειδικών επιστημόνων, οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, την οποία πρόταση θα εντάξουμε στο πρόγραμμά μας που βρίσκεται ήδη στο τελικό του στάδιο. Απόδειξη της σοβαρότητας που χειριστήκαμε το θέμα αποτελεί το επισυναπτόμενο βίντεο που παρουσιάζουμε από την σημαντική εκδήλωση για την διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων που έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Μαρτίου 2019.

  • Φωτό από την εκδήλωση της Μαχητικής Προοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας