Αγνοήστε κάθε …Γκόρτσο και …Μαντά!

Αγνοήστε κάθε …Γκόρτσο και …Μαντά!

Η εκλογική διαδικασία είναι ίσως το πολυτιμότερο «όπλο» του ιερού θεσμού της δημοκρατίας, με το οποίο ο κάθε πολίτης μπορεί να εκφράσει την διαφωνία του ή τη στήριξή του σε οποιαδήποτε μορφή διοίκησης. Δυστυχώς όμως, στη γενέτειρα αυτού του ιερού θεσμού, έχουμε καταφέρει να προσαρμόσουμε αυτό το «όπλο» μόνο στα προσωπικά μας θέλω και να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τα πρέπει της χώρας μας, της περιφέρειάς μας, του τόπου μας, ακόμα και του συλλόγου μας. Αυτό το φαινόμενο, όπως είναι γνωστό και φυσιολογικό, στην συντριπτική πλειοψηφία των αποτελεσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και πρέπει κάποτε να σταματήσει ή τουλάχιστον να διαφοροποιηθεί, αρχής γενομένης σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία έχουμε τη χρονιά που διανύουμε, η οποία δικαιωματικά έχει χαρακτηριστεί και είναι άκρως εκλογική και κρίσιμη σε όλα τα επίπεδα. Σε δύο μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να δράσουμε το «όπλο» -τουλάχιστον- σε δημοτικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αν το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ιδανική ευκαιρία διαμαρτυρίας και το εκλογικό σώμα να πράξει αναλόγως στέλνοντας τα δικά του μηνύματα, οι δύο πρώτες εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει -επιτέλους- να τύχουν της απαραίτητης και πρέπουσας προσοχής μας ώστε να δείξουμε στους… πιο πάνω ότι ο ιδανικός τρόπος επιλογής είναι αυτός που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων διαβίωσης και επιβίωσης.
Σε δημοτικό επίπεδο, άραγε, ποιός δεν θα ήθελε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Τρικάλων, του Βόλου αλλά κι άλλων δήμων οι οποίοι μπορεί να θεωρούνται «μειοψηφία» αναφορικά με τη σωστή επιλογή των «ηγετών» τους -σύμφωνα με τα πεπραγμένα τους- ωστόσο αποτελούν σημεία αναφοράς και μύησης; Για να μπορέσουμε, όμως κι εμείς να μυηθούμε και να αποτελέσουμε ένα θετικό παράδειγμα, θα πρέπει να κρίνουμε και να επιλέξουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου μας, τα απαιτούμενα ηγετικά χαρακτηριστικά και επουδενί με μικροκομματικά συμφέροντα. Μάλιστα, έχοντας μπροστά μας και μία νέα εκλογική διαδικασία εκλογής δημάρχου και συμβούλων, η ευθύνη μας είναι πολύ μεγαλύτερη διότι ο κίνδυνος «ναυαγίου» ή «φιάσκου» -με ότι αυτό συνεπάγεται- είναι πιο ορατός από ποτέ.
Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την επιλογή μας μεταξύ συνδυασμών, οι οποίοι έχουν υποψήφιους δημάρχους και συμβούλους, που έχουν -σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα- ένα κοινό όραμα. Μία καλύτερη ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ. Το ερώτημα είναι ποιοι θα καταφέρουν να μας πείσουν, ότι το δικό τους όραμα είναι και στην πράξη λογικό ή πιο πιθανό να γίνει. Διότι το ζητούμενο δεν είναι να αναπολούμε ανθρώπους οι οποίοι στο παρελθόν πηγαίνοντας κόντρα στα πολιτικά τους πιστεύω αλλά και στη δημοτική τους «φθορά», έπραξαν το σωστό για την ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ με αποτέλεσμα να τους αναφέρουμε ως παράδειγμα προς μίμηση. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να επιλέξουμε τον άνθρωπο που θα έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις (ηγετικές και διοίκησης) για να μπορέσει να βρει τις απαραίτητες λύσεις σε πολύ σοβαρά προβλήματα, απαλλαγμένο από προσωπικά οφέλη και κομματικά πρέπει. Η εποχή του… Γκόρτσου και του… Μαντά έχει περάσει προ πολλού!

Γρηγόρης Παλούμπης
Συντάκτης e-aigialeia.gr