Στο «μάτι» του κυκλώνα της κρίσης που έχει… σαρώσει την επιχειρηματικότητα βρίσκεται ο κλάδος της μεταποίησης, ο οποίος και έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης. Όπως αποδεικνύεται, ο άλλοτε ισχυρός κλάδος, που κρατούσε τα «ηνία» στην τοπική οικονομία προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας αργοπεθαίνει με αλυσιδωτές συνέπειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, από το 2011 έως σήμερα 1.188 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», εκ των οποίων 806 στη μεταποίηση και 594 στο εμπόριο, ενώ την ίδια ώρα, ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσιάζει «άνθιση» καθώς είναι ο μοναδικός που δεν εμφανίζει αρνητικό ισοζύγιο στις εγγραφές- διαγραφές.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟ 2016
Το 2016 στον κλάδο της μεταποίησης κατεγράφησαν περίπου 50% λιγότερες εγγραφές σε σχέση με το 2011, ενώ αντίστοιχα, 45% λιγότερες ήταν και οι εγγραφές στο εμπόριο, καθώς μόλις 91 νέες εμπορικές επιχειρήσεις έκαναν έναρξη μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Και στον κλάδο των υπηρεσιών όμως, υπήρξαν λιγότερες εγγραφές μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά από το 2011 έως και το 2016 οι εγγραφές και στους τρεις κλάδους έφθασαν τις 7.672 με τον κλάδο των υπηρεσιών να κρατά παραδοσιακά τα «σκήπτρα». Το γεγονός ότι το 2016 σημειώθηκαν οι λιγότερες εγγραφές, αποδεικνύει πως το προηγούμενο έτος ήταν αρκετά δύσκολο για την επιχειρηματικότητα και δη, για όλους εκείνους που ενδεχομένως ήθελαν να εισαχθούν στο χώρο, όμως λόγω της αβεβαιότητας και του ρευστού κλίματος που επικρατούσε τελικά δεν το επιχείρησαν!
Συγκεκριμένα, μόνο το 2016 στην μεταποίηση σημειώθηκαν 91 νέες εγγραφές, στο εμπόριο 286 και στις υπηρεσίες 528.

«ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ» ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Την ίδια ώρα, οι διαγραφές ήταν σαρωτικές, καθώς στην πενταετία από το 2011 έως και το 2016, αγγίζοντας τις 8.860 και στους τρεις κλάδους. Βάσει των στοιχείων, το 2016 «έκλεισε» για τη μεταποίηση με 72 απώλειες και για το εμπόριο με 62.
«Ο τομέας της μεταποίησης στην Αχαΐα έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης και της υψηλής φορολογίας. Την ίδια ώρα, η μείωση των κεφαλαίων και της κερδοφορίας σε συνδυασμό με τη διακοπή του τραπεζικού δανεισμού, οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις στη διακοπή της λειτουργίας τους αφήνοντας πίσω τους πολλές οφειλές (δάνεια, ασφαλιστικές οφειλές). Το πλήγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την τοπική οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι ο κλάδος της μεταποίησης κατά τεκμήριο προσφέρει θέσεις εργασίας και την προστιθέμενη αξία, γιατί αν δεν υπάρχει μεταποίηση δεν υπάρχουν ούτε εμπόριο, ούτε υπηρεσίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη φορολογική κυρίως, πολιτική, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αθανάσιος Κούστας.

Πηγή: Εφημερίδα “Γνώμη Πατρών”

dimtse90ΑΧΑΪΑΣτο «μάτι» του κυκλώνα της κρίσης που έχει… σαρώσει την επιχειρηματικότητα βρίσκεται ο κλάδος της μεταποίησης, ο οποίος και έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης. Όπως αποδεικνύεται, ο άλλοτε ισχυρός κλάδος, που κρατούσε τα «ηνία» στην τοπική οικονομία προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας αργοπεθαίνει με αλυσιδωτές συνέπειες. Σύμφωνα...