Με θέμα το έργο του ζωγράφου – αγιογράφου Κων/νου Φανέλλη

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) ανακοινώνει τη διοργάνωση, εντός του 2017, αναδρομικής έκθεσης με θέμα το έργο του ζωγράφου – αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη (1791-1867). Η σχεδιαζόμενη έκθεση σκοπό έχει την πανελλήνια προβολή του έργου ενός από τους πρώτους και πλέον αξιόλογους, καλλιτέχνες του νεοελληνικού κράτους και συνάμα, ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας του αστικού πολιτισμού του Αιγίου του προπερασμένου αιώνα.
Ο Κωνσταντίνος Φανέλλης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Αίγιο, όπου και άφησε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του (μεταξύ άλλων στους ναούς της Φανερωμένης και των Ταξιαρχών). Πίνακες του βρίσκονται επίσης στην Αθήνα (Μητρόπολη), στη Σύρο, στο Γαλαξίδι, την Άμφισσα, την Καλαμάτα, στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, όπως επίσης και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη, Συλλογή Κουτλίδη κ.α.).
Η έκθεση που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου και αποτελεί την πρώτη αναδρομική έκθεση για τον ζωγράφο μετά το 1927, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα από το σύνολο της δραστηριότητας του ζωγράφου, προερχόμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν θρησκευτικά και κοσμικά έργα, προσωπογραφίες, σχέδια και χαρακτικά (ο Φανέλλης θεωρείται ο εισηγητής της λιθογραφίας στην Ελλάδα), καθώς και τεκμήρια που αφορούν στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.
Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και οι συνεργαζόμενοι φορείς απευθύνουν κάλεσμα σε όσους τυχόν έχουν στην κατοχή τους έργα του Κωνσταντίνου Φανέλλη -και επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην υπό διοργάνωση έκθεση- να έρθουν σε επικοινωνία με την κυρία Νάνσυ Χαριτωνίδου, στο τηλ: 26910-28210.

dimtse90ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΜε θέμα το έργο του ζωγράφου - αγιογράφου Κων/νου Φανέλλη Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) ανακοινώνει τη διοργάνωση, εντός του 2017, αναδρομικής έκθεσης με θέμα το έργο του ζωγράφου - αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη (1791-1867). Η σχεδιαζόμενη έκθεση σκοπό έχει την πανελλήνια προβολή του έργου ενός από τους πρώτους και...