Του Δημήτρη Κακού,
τ. Διευθυντή Κέντρου Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης Αιγίου

Προς: 1) Τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ιερώνυμο. (Προς γνώση και τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες). Οδός Αγίας Γιλοθέης 21 τ.κ. 10556, Αθήνα.

2) Τον Αριστείδη Μπαλτά Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. (Να παρέμβει, για την εγκατάλειψη του μνημείου και τις παράνομες πράξεις). Μπουμπουλίνας 20-22 τ.κ. 10682 Αθήνα.

3) Τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Αποστόλη Κατσιφάρα. (Για την αλλαγή φορέα εκτέλεσης του έργου). Νέο Πατρών –Αθηνών 28 τ.κ. 26441 Πάτρα.

4) Τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου Κορίνθου 67 Αίγιο (Για γνώση των αναφερομένων πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων και τη διενέργεια των νομίμων.

Αίγιο 24 Αυγούστου 2016,

Μακαριώτατε, Κε Υπουργέ, Κε Περιφερειάρχα, Κε Εισαγγελέα.
Ως παλιός ενορίτης, εκπρόσωπος ενοριτών-φίλων και ως πρωτεργάτης αναστήλωσης του βυζαντινού εκκλησιαστικού μνημείου των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Αίγιο, αναγκάζομαι να σας ενημερώσω δημόσια, για την ανάδειξη της αλήθειας, απαράδεκτης εμμονής συνέχισης παράνομων πράξεων κατ’ εξακολούθηση, για το Βυζαντινό μνημείο και για την εικοσαετή εγκατάλειψή του, από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο και του εκκλ. Συμβουλίου του μνημείου, παγκόσμιας εμβέλειας, έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (1837- 1923).
Μακαριώτατε, ζητάμε να μας βοηθήσετε. Είναι αίτημα των ενοριτών της πόλης του Αιγίου και των απανταχού φίλων του μνημείου. Τεχνικές –Αρχαιολογικές γνώσεις έχει μόνο ένας ιεράρχης: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος (Εισήλθατε στο τμήμα Αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη θεολογική σχολή. Διετελέσατε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στις βυζαντινές σπουδές τις οποίες πραγματοποιήσατε στα πανεπιστήμια του Γκράτς (Αυστρία) και του Μονάχου (Δυτ. Γερμανία), ενώ φοιτήσατε και στο Ostkitchliches institute, ινστιτούτο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που εδρεύει στο Ρέγκεσμπουργκ της Γερμανίας).
Μακαριώτατε, είμαι πικραμένος και αγανακτισμένος: 1) για την εγκατάλειψη του μεγαλοπρεπούς βυζαντινού μνημείου, 2) από το δημοσίευμα έγκριτης τοπικής εφημερίδας της Αχαΐας, Πέμπτης 21 Ιουλίου 2016, για τα γραφόμενα της, με θέμα: «Μονόδρομος η αυτεπιστασία, για τη διάσωση του ιερού ναού των Εισοδίων». Η εφημερίδα επισημαίνει, για το μνημείο, μεταξύ άλλων τα κάτωθι: α)…η δημοπράτηση δεν φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη, αντιθέτως προκρίνεται η λύση της αυτεπιστασίας του Υπουργείου μέσω της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων Αχαΐας… και προγραμματικής σύμβασης, β) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του νομικού προσώπου, δήμου Αιγιάλειας, για αυτεπιστασία μέσω της εφορίας αρχαιοτήτων και γ) Όσοι «φούσκωσαν το μπαλόνι» για δημοπράτηση του έργου με διαγωνισμό, με σωρεία δημοσιευμάτων ανυπόστατων, διαψεύδονται  και 3) συνεχίζουν, μεθοδεύουν και σκοπεύουν προκλητικά, να πραγματοποιήσουν νέες παρανομίες, είναι αμετανόητοι.
Όσες συσκέψεις και να γίνονται με ανθρώπους που κατέχουν θέση στη δημόσια διοίκηση (υπουργοί, γεν. γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, δεσποτάδες κ.λπ.) δεν μπορούν να αγνοούν. Δεν έχουν συμβούλους;: α) τις νομικές διατάξεις, περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον υπόχρεο, για την άμεση εκτέλεση των εργασιών του εκκλ. Μνημείου, χωρίς καθυστέρηση, με δική του φροντίδα και δαπάνη, την εποπτεία κ.λπ. (Ν. 3028/2002), Κύριο, Νομέα και κάτοχο μνημείου. Β) ότι η 2η μελέτη δεν είναι ολοκληρωμένη και την υπουργική απόφαση έγκρισής της, με όρους (υποβολή τριών ακόμη συμπληρωματικών μελετών), απόφαση ΔΑΒΜΜ/91463/6443/2436/8-5-13 υπουργού πολιτισμού. Γ) Την νομική μορφή λειτουργίας, το περιεχόμενο, το νομικό καθεστώς την οργάνωση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης και ποιοι είναι οι αρμόδιοι συμβαλλόμενοι (έλεγχος ελεγκτικού συνεδρίου κ.λπ. και δ) ότι το έτος 1999 είχαμε εγκεκριμένη μελέτη και 413 εκατομμ. (σε δραχμές), χρήματα του δημοσίου. Που πήγαν τα λεφτά; Γιατί δεν δημοπρατήθηκε το έργο το 1999; Γιατί εγκαταλείφθηκε το μνημείο; Και ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα και δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας, που δεν αναφέρει νομοθετήματα υλοποίησης των, απαντώ, εκ νέου σήμερα με την επαναδημοσίευση –συμπλήρωση επίκαιρου, παλαιότερου κειμένου μου στην εφημερίδα Αιγιάλεια, της 5ης Φεβρουαρίου 2016, «για τα ανακριβή δημοσιεύματα μου, τα δήθεν αναληθή ανυπόστατα γεγονότα φουσκωμένα μπαλόνια, αυτεπιστασίες κ.λπ.» γιατί έχει παγώσει η αγάπη των πολλών και κυριαρχεί ο ατομικισμός.  Πάντα αναφέρομαι σε νόμους, υπουργικές αποφάσεις, έγγραφα, χρηματικά ποσά και αληθινά γεγονότα, που αγνοείτε ‘η αποκρύπτετε, γιατί έχω στοιχεία (ακόμη αδημοσίευτα), που αποδεικνύουν τις λανθασμένες πορείες, παράνομες πράξεις εκκλησιαστικού συμβουλίου και δέσποτα, που περιμένουν τον κάθε σεισμό, να είναι σωσμός, για το μνημείο, υποβάλλοντας δύο αιτήματα σεισμοδανείων, μη ανάληψη δόσεων 1ου σεισμοδανείου και σύνταξη δεύτερης μελέτης, με ποια σκοπιμότητα και συμφέροντα;
Απευθύνομαι, στους αδαείς νομικά, επιπόλαια σκεπτόμενους, τουρίστριες, δήθεν αρμόδιους και υπεύθυνους, ντόπιους δήθεν προφέσορες που θέλουν να έχουν αναγνωρισιμότητα, δημοφιλία και να αυτοϋπονομεύονται κυνηγώντας τη δημοσιότητα.
Η εν λόγω σύμβαση υπόκειται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του ελεγκτικού συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Ακόμη επισημαίνω το άρθρο 22 του Ν.3614/07 όταν το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο \, απαιτείται διεθνής διαγωνισμός.
Παράνομες «ευλογημένες» αυτεπιστασίες  στον τ. Νομάρχη Ευστάθιο Σερέτη, Δήμαρχο Αιγιαλείας, και Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Δοκιμάζω κατάπληξη, βαθειά πικρία και αγανάκτηση, γιατί είμαστε είκοσι χρόνια θεατές, στο ίδιο χρόνιο δραματικό σίριαλ των εισοδίων. Σε τελευταίο δημοσίευμα μου, για το Μνημείο, κατέληγα ότι: «…δεν γνωρίζουμε τι ακόμη μας περιμένει, με τους δήθεν υπεύθυνους της πόλης μας, που μπλέξαμε». Σε πρόσφατο ηλεκτρονικό e-mail γράφτηκε, ότι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας προωθούν τη διαδικασία αποκατάστασης του μνημείου των εισοδίων της Θεοτόκου με την αυτεπιστασία του δήμου Αιγιάλειας, προβλέποντας ότι οι εργασίες θα φθάσουν 1.550.000 ευρώ. Ακόμη εστάλησαν επιστολές, σε συμπολίτες μας, μετά από είκοσι χρόνια, και σε δύσκολες εποχές, να συμβάλουν οικονομικά, για το μνημείο,  σε λογαριασμό τράπεζας.
Ο Δέσποτας φαίνεται ότι ακόμη… δεν αφυπνίστηκε, για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά και ποικίλα σχόλια, στο ποίμνιό του. Συνηθίζει όμως, να μας μνημονεύει από άμβωνος, στέλνοντας μας « στο πυρ το εξώτερο», και καυτηριάζοντας τους πάντες.
Δέσποτα, κε Δήμαρχε και Εκκλ. Σύμβουλοι. Συνεχίζετε, να μας εμπαίζεται αδιστάκτως!!! Έργα μικρής αξίας, για μικροεπισκευές, συντηρήσεις δρόμων κ.λπ. με αυτεπιστασία – εργολαβία γίνονται μόνο από δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α κ.λπ. που ελέγχονται από το αλεστικό συνέδριο, συνήθως με πρόχειρους διαγωνισμούς. Τα δημοτικά αυτά έργα ανήκουν στην αρμοδιότητα δεσποτίας του δήμου και στην ιδιοκτησία του. Μπορείτε, να μας πείτε, υπό ποιάν Νομική Ιδιοκτησιακή κατοχή ή ως ποιος φορέας αρμοδιότητας, ο δήμος Αιγιάλειας, δύναται να εκτελέσει ένα μεγαλοπρεπές εκκλ. Βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, άλλου φορέα εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας; Ο δέσποτας μας βασανίζει είκοσι χρόνια τώρα, με τις λανθασμένες και αλλοπρόσαλλες πορείες του: 1) αλλάζοντας, πάλι το φορέα, κατά βούληση, όπως και το 1999, εξουσιοδοτώντας, εν λευκώ, μη σύννομα, τον τότε Νομάρχη Ευστ. Σερέτη (συμμαθητής του δεσπότη), δημοπρατώντας το μνημείο. Χωρίς ανάδοχο του έργου.  2) Άλλαξε την πρώτη εγκεκριμένη μελέτη Καρύδη, το έτος 1998, από το υπουργ. Πολιτισμού, αντικαθιστώντας την με 2ημελέτη, σε συνεργασία που είχε πάλι με τον τότε Δήμαρχο Θεοδωρακόπουλο, με ποια σκοπιμότητα, όφελος και συμφέροντα; Πως θα πληρωθούν οι δύο μελέτες; Που θα βρεθούν τα βαλάντια;  3) Μεταβίβασε, μη σύννομα, στην Αναστ. Κουμούση, Δ/ντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας την εκτέλεση του έργου, τη διαχείριση των πιστώσεων, την επίβλεψη και τη δημοπράτηση του και 4) το έτος 1999 είχαμε εγκεκριμένη μελέτη και 413 εκατομ. (σε δραχμές), χρήματα του Δημοσίου:  α) 300 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 1999, β)50 εκατομμύρια επιχορηγήσεων Υ. Πολιτισμού και γ) 63 εκατομμύρια σεισμοδάνειο ΤΑΣ Αιγίου. Που πήγαν τα λεφτά; Δεν απαντά κανείς. Γιατί δεν δημοπρατήθηκε το έργο το έτος 1999;
Αναγκάζομαι, εκ νέου, να τα επαναλάβω, για τους ημιμαθείς και μετεξεταστέους και αμετανόητους. 1) Σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 1 και 2 του Ν.3028/28-6-2002 «Περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς» ο κύριος, ο νομέας και κάτοχος του μνημείου (ο φορέας Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας), υποχρεούται για την άμεση εκτέλεση των εργασιών του εκκλ. Μνημείου, χωρίς καθυστέρηση, με δική του φροντίδα και δαπάνη, με την εποπτεία και τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του ίδιου νόμου, και 2) με την αριθ. Πρωτ: ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/36778 π.ε./1498 π.ε./4 Μαΐου 1998 απόφαση του υπουργού πολιτισμού εγκρίθηκε: 1) η πρώτη μελέτη (καθηγητή Καρύδη). 2) Η εκτέλεση των εργασιών θα γίνει α) με φροντίδα και δαπάνη της Ι. Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Β) με την επίβλεψη διπλ. Μηχανικού που θα ορισθεί και θα αμείβεται από τη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, (εφαρμογή  του άρθρου  του Ν. 3028/2002) και γ) την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Δέσποτα δεν έχετε νομικούς συμβούλους, μηχανικούς, συνεργάτες κ.λπ. για να σας κατευθύνουν; Συνεργάζεστε με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια; Τελικά ποιους ευλογάτε;
Αλήθεια, μέχρι σήμερα, δεν μας είπε κανείς , τι έγινε, ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων της σύσκεψης της 6ης Μαρτίου 2015, με τη δήθεν «προγραμματική  συμφωνία …σύμβαση», μεταβιβάζοντας ο Δέσποτας στην εφορία αρχαιοτήτων Αχαΐας και στην Δ/ντρια Αναστασία Κουμούση, την υλοποίηση του έργου, χωρίς διαγωνισμούς, τις χρηματοδοτήσεις, τη διαχείριση των πιστώσεων και την επίβλεψη του έργου. Η διευθύντρια έχει μόνο αρμοδιότητα στην έγκριση – επίβλεψη επεμβάσεων στατικών του φορέα και σχετικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα διατηρητέα μνημεία. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτά που στη σύσκεψη εξουσιοδοτήθηκε. Το αδιανόητο είναι μια Διευθύντρια αρχαιολογίας, να υλοποιήσει ένα τέτοιο σοβαρό μνημειακό έργο, αποφεύγοντας τους διαγωνισμούς εκατομμυρίων και να διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις του, με ποιες νομικές διατάξεις; Αποποιώντας ο δέσποτας, ως μόνος αρμόδιος φορέας την αναστήλωση του μνημείου. Ο δέσποτας είπε τότε: «.. Η ανάληψη της μέγιστης ευθύνης, από την Δ/ντρια Αναστ Κουμούση, να σηκώσει το βάρος του φορέα… είναι ευλογία θεού».  Ο Δήμαρχος δήλωσε: «… ότι θα είναι παρών όπου απαιτηθεί, για άσκηση πίεσης προς πάσα κατεύθυνση». Σε δημοσίευμα μου, στην Αιγιάλεια είχα επισημάνει, ότι αυτές είναι παράνομες δραστηριότητες και ότι «προγραμματική σύμβαση… πολιτισμικής ανάπτυξης αρμόδιος να υπογράψει είναι ο υπουργός πολιτισμού, ως συμβαλλόμενος, και να μετέχει – εκπροσωπείται ο γενικός γραμματέας περιφέρειας, στην οποία εκτελείται η προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με την παρ. 10, του άρθρου 8 του Ν.4071/12, τ.α σε αντικατάσταση της παρ. 5 του άρθρου 00, του Ν. 3852/200, Νόμος Καλλικράτη. Σχετικά με τη σύσκεψη της 6ης Μαρτίου 2015 και επί των αποφασισθέντων, ο Δήμαρχος με έγγραφο του προς τον Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας, πρωτ: 44753/8-12-15 αναφέρει: «…ότι ο δήμος Αιγιάλειας δεν εμπλέκεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στο θέμα και ουδέν γνωρίζει επί των αναφερόμενων». Ενώ αληθές είναι, ότι ο δήμαρχος συμμετείχε ως παρασκηνιακός διαβουλευτής, διοργανωτής, μεταξύ του δεσπότη και των παρευρισκομένων στη σύσκεψη, στην έδρα του νομικού προσώπου, για το μνημείο των Εισοδίων.

Αλλαγή φορέα
Σε πολλά δημοσιεύματα μου και έγγραφα μου, προς τον υπουργό πολιτισμού και περιφερειάρχη (γιατί μόνο με απόφαση υπουργού και όχι κατά βούληση δέσποτα), έχω ζητήσει: α) την αλλαγή φορέα, για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του εν λόγω έργου, από την περιφέρεια δυτ. Ελλάδας, καθ’ ότι διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή, με έμπειρες τεχνικές υπηρεσίες και τη δυνατότητα περάτωσης του, ώστε σίγουρα να επιτευχθεί η διάσωση και αναστήλωση του μνημείου και β) την ένταξη του έργου στο ευρωπαϊκό περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Σας γνωστοποιώ, ότι η δεύτερη μελέτη που έχετε, για τα εισόδια, δεν είναι ολοκληρωμένη. Σύμφωνα με την ΔΑΒΜΜ/91463/6443/2436/ 8-5-13 απόφαση έγκρισης της από το υπουργείο πολιτισμού, (υπό όρους), υπολείπονται να υποβληθούν, για την ολοκλήρωση της οι κάτωθι τρεις συμπληρωματικές μελέτες: α) εκπόνηση μελέτης εισπίεσης καθολικών ενεμάτων, μετά από ενδεδειγμένες ερευνητικές εργασίες, καθώς και τα μηχανικά χαρακτηριστικά της τοιχοποιΐας, πριν και μετά τις επεμβάσεις κ.λπ. β) να συνταχθεί μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών και του κεραμοπλαστικού διακόσμου, και γ) να συνταχθεί μελέτη, συντήρησης και αποκατάστασης του ζωγραφικού διακόσμου.
Δέσποτα, γιατί ζητάτε επίμονα αυτεπιστασίες; Επειδή δεν έχετε ολοκληρωμένη τη δεύτερη μελέτη για δημοπράτηση;
Από τα 63 εκατομμύρια σε δραχμές (σεισμοδάνειο ΤΑΣ Αιγίου), πήρατε μόνο την Α δόση, τα 4 εκατομμύρια. Γιατί εγκαταλείψατε και δεν κάνατε ανάληψη τα υπόλοιπα 49 εκατομμύρια; Από την εθνική Αιγίου; Λυπάμαι, γιατί ο Δέσποτας έκανε επιστολές ενίχυσης, από τους συμπολίτες μας, σε λογαριασμό τράπεζας! Δεν πήρατε τα 49 εκατομμύρια γιατί έπρεπε να προσκομίσετε, στο ΤΑΣ Αιγίου, παραστατικά-απολογιστικά στοιχεία (τιμολόγια, εκθέσεις μηχανικών κ.λπ.), Α δόσης για να πάρετε τις μετέπειτα δόσεις και την αρωγή. Έχετε παραστατικά στοιχεία; Η Παντάνασσα της Πάτρας αποκαταστήθηκε με 3,5 εκατομμύρια ευρώ, από το ΕΣΠΑ και σήμερα λειτουργεί. Εσείς τι κάνατε; Ακόμη δεν αποδώσατε λογαριασμό, για τα 413 εκατομμύρια: Α) ζητάτε την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ και αυτεπιστασίες, μετά από 20 χρόνια; Β) πρόσφατα, υποβάλλατε νέο αίτημα στο ΤΑΣ Πάτρας για νέο σεισμοδάνειο, αφού εγκαταλείψατε την ανάληψη του παλιού δανείου! Γ) Ασφαλώς πληρώνετε δόσεις στην Εθνική για την εξόφληση της Α’ δόσης σεισμοδανείου (14 εκατομμύρια) γιατί εάν δεν το κάνετε για να πάρετε το 2ο σεισμοδάνειο θα πρέπει να επιστρέψετε την Α’ δόση (14 εκατομμύρια) με ρήτρες 20 χρόνων και Δ) μέχρι σήμερα η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας δεν διέθεσε για το μνημείο ούτε ένα ευρώ ως υπόχρεη (η εκτέλεση των εργασιών με δική της φροντίδα και δαπάνη, άρθρο 11 Ν.3028 /2002 και της υπουργικής απόφασης). Μπλέξαμε αγαπητοί φίλες και φίλοι, ενορίτες των εισοδίων και συμπολίτες μου, με τους δήθεν υπεύθυνους της πόλης μας.
Δέσποτα, Εκκλησιαστικοί σύμβουλοι των Εισοδίων και κε Δήμαρχε, δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες;
Α) Για την εγκατάλειψη του μνημείου; Είκοσι χρόνια.
Β) Πλημμελής διατήρηση ή συντήρηση του μνημείου, εκθέτοντας το σε κίνδυνο.
Γ) Δικαιολόγηση τριών επιχορηγήσεων του δημοσίου.
Δ) Άσκοπη σύνταξη δεύτερης μελέτης.
Ε) Απαράδεκτα αιτήματα δύο σεισμοδανείων.
Ζ) Αίημά σας, στο Υπουργείο Πολιτισμού για κατεδάφιση του μνημείου.
Η) επικινδυνότητα κατάρρευσης –φθορά του μνημείου –υποχρεώσεις.
Θ) Πολλαπλάσιες δαπάνες αναστήλωσης του μνημείου μετά από 20 χρόνια.
Ι)  παραμένετε σε νοσηρές βλαπτικές νοοτροπίες και επιδιώξεις, ψάχνοντας σωτήρες και επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια, Πολιτικούς ότι δεν σας βοήθησαν.
Κ) Η Μητρόπολη δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ, για το μνημείο ως υπόχρεη εκτέλεσης του, με δική της φροντίδα και δαπάνη, χωρίς καθυστέρηση, ως κύριος Νομέας και κάτοχος του μνημείου.
Λ) Συνεχίζεται, μεθοδεύετε και σκοπεύετε προκλητικά να πραγματοποιήσετε νέες παρανομίες. Είσθε αμετανόητοι. Μ) Δέσποτα, η παραποίηση –παραπληροφόρηση του ποιμνίου σας δεν είναι ποινικό αδίκημα;
Ν) δεν δημοπρατήσατε το έργο, το έτος 1999 ως κύριος νομέας και κάτοχος του μνημείου (Μητρόπολη) καίτοι υπήρχαν: εγκεκριμένη μελέτη και 413 εκατομμύρια (χρήματα του δημοσίου).
Ξ) Κάνατε, τις παράνομες παραχωρήσεις αυτεπιστασίας, τις χρηματοδοτήσεις, τη διαχείριση πιστώσεων χωρίς διαγωνισμό κ.λπ. για την αναστήλωση του μνημείου, στο τ. Νομάρχη Ευστάθιο Σερέτη, Δήμαρχο Αιγιαλείας και Δ/ντρια Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Ακόμη σας επισημαίνω, ότι το λαμπερό εκκλησιαστικό βυζαντινό μνημείο των Εισοδίων (σπάνιο αρχιτεκτόνημα), έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, είναι παγκόσμιας εμβέλειας, θησαυρός για την πόλη μας και έχει ιδιαιτερότητες, όπου απαιτούνται εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες –μηχανικοί εγνωσμένου κύρους και πείρας, σε τέτοια μνημεία. Απαγορεύονται αυστηρά τα πειράματα, οι προχειρότητες και οι σκοπιμότητες. Και διερωτώμαι, για όλα τα παραπάνω αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά, αν ξέρατε στην πραγματικότητα τι σας γίνεται. Παραιτηθείτε όλοι σας, για να σωθεί το μνημείο. Κι όμως κάποιος ανευθυνοϋπέυθυνος της πόλης μας, με επιστολή του στο υπουργείο πολιτισμού ζήτησε την κατεδάφιση του μνημείου. Έχω αντίγραφο της επιστολής του. Την εποχή εκείνη, για να επιλεγεί το Αίγιο και να γίνει αυτό το βυζαντινό μνημείο – αρχιτεκτόνημα (Παναγία των Ξένων), στη Βοστίτσα υπήρχαν επιφανείς άνδρες, άρχοντες Αιγιολάτρες, μεγαλέμποροι σταφίδας, που είχαν επικοινωνία με ευρωπαίους επιστήμονες, λόρδους και Άγγλους μεγαλέμπορους. Σήμερα, τι άνδρες υπάρχουν; Μην προσπαθείτε  να υποβαθμίσετε την νοημοσύνη μας. Όλοι εσείς οι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες, έχετε τη συνείδηση σας αναπαυμένη, ότι επιτελέσατε στο ακέραιο την αποστολή σας, και υπηρετήσατε ως οφείλατε την Παναγία μας;
Ο Δέσποτας διακηρύσσει ότι: να φτιάξουμε το σπίτι της Παναγίας μας (Παναγία Τρυπητή). Τα εισόδια δεν είναι σπίτι της Παναγίας μας; Άλλωστε ιδιαιτέρας φροντίδας και αξιοποίησης, δεν πρέπει να απολαμβάνουν μόνον τα «περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας», που έχουν σημαντικά έσοδα, αλλά και αυτά που η αξία τους δεν αποτιμάται μόνον σε χρήμα, από τα έσοδα τους και αντιπροσωπεύουν πολλά ιερότερα ιδανικά από το χρήμα.
Οι απαράδεκτες αντιφατικές – λανθασμένες ενέργειες του Μητροπολίτη Αμβροσίου και η παραποίηση – παραπληροφόρηση του Ποιμνίου του, δεν αρμόζουν σ’ ένα εκκλησιαστικό ηγέτη της περιοχής μας. Η ιστορία έγραψε. Το μνημείο κινδυνεύει λαβωμένο. Δέσποτα, ψάχνετε για σωτήρες;  Εσείς με το απέραντο εργοτάξιο σας, ως νόμιμα υπόχρεος αναστήλωσης του μνημείου και ύστερα από τις κατ’ εξακολούθηση λανθασμένες πορείες σας, είκοσι χρόνια τώρα, τι άλλο περιμένετε; Να καταρρεύσει το μνημείο; Ευτυχώς ο υποχθόνιος (εγκέλαδος), δεν έκανε ακόμη τη χάρη στο καταχθόνιο (…χρόνο). Τόσα χρόνια, γιατί δεν ενημερώνετε τους ενορίτες; Γιατί δεν τους λέτε την αλήθεια; Το μόνο που τους προτείνετε είναι: εάν δεν σας αρέσει να αλλάξετε εκκλησία.
Για το δήθεν νοικοκυριό σας, και τη μακρόχρονη άπρακτη δεσπότεια –επιτροπεία σας, έχουν δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά και ποίκιλα σχόλια απελπισίας, υπομονής, αγανάκτησης και αντοχής των ενοριτών και φίλων του μνημείου.
Τέλος, δέσποτα Αμβρόσιε! Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όσο παραμένετε Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, τα εισόδια δεν πρόκειται να πάρουν, ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύσεις. Γιατί δεν έχετε την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν από την απαράδεκτη συμπεριφορά σας στη διαχείριση των πιστώσεων του Δημοσίου και την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση του μνημείου και για την εγκατάλειψη του. Ξένη για τον Αμβρόσιο, «η Παναγία των Ξένων». Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων είναι διατηρητέο μνημείο Τσίλλερ (ΦΕΚ 167Β/13 -4-1982), Παγκόσμιας εμβέλειας, Ν.Π.Δ.Δ. (Δημόσιο) και πρέπει να αποδίδετε λογαριασμό, δεν είναι ιδιωτική περιουσίας σας.
Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα, ένας ευλογημένος, να δηλώσει δημόσια, με στοιχεία (έγγραφα, πρωτόκολλα κ.λπ.) ότι ενέργησε, μερίμνησε, ενδιαφέρθηκε, για τις τρεις πιο πάνω επιχορηγήσεις των 413 εκατομμυρίων (λεφτά δημοσίου), για την αναστήλωση του μνημείου της Παναγίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Αίγιο.
Μακαριώταρε, ως παλιός ενορίτης των Εισοδίων και ως πρωτεργάτης αναστήλωσης του μνημείου, θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι και θα στοχεύω στην ανάδειξη της αλήθειας, προς χάριν και δόξα της Παναγίας μας.

dimtse90ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ    Του Δημήτρη Κακού, τ. Διευθυντή Κέντρου Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης Αιγίου Προς: 1) Τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ιερώνυμο. (Προς γνώση και τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες). Οδός Αγίας Γιλοθέης 21 τ.κ. 10556, Αθήνα. 2) Τον Αριστείδη Μπαλτά Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. (Να παρέμβει, για την εγκατάλειψη του μνημείου και...